Fire Up

Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Bright ve İTÜ GİNOVA Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi ortaklığıyla, İTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin girişimcilik ve sosyal inovasyon becerilerini geliştirmeye odaklanan, ‘zihin yapısı olarak girişimcilik’ kavramını benimsetmeyi hedefleyen Fire-Up, 2020 yılında başlatıldı. 500 başvurunun geldiği, 100 öğrencinin katılım gösterdiği programı Boğaziçi Üniversitesi’nden 19 öğrenci tamamladı. Programda öğrencilerin sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda, kampüste değişim yaratacak projeler geliştirmesi sağlandı. Stanford Üniversitesi 2017 UIF Fellowu Zeynep Çelik program içeriği üzerine ve 2019 UIF Fellowu Fatih Gözükara programın işleyişi ve iletişimi üzerine değerli katkılar vererek programın ilk senesinde başarı yakalamasında etkili oldular.

Her yıl düzenlenen programda Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Bright müdürü Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Aygören ve İTÜ Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Beyazıt’ın da içinde bulunduğu jüri tarafından seçilen öğrencilere sekiz hafta süren yoğunlaştırılmış, uygulamalı girişimcilik ve inovasyon eğitimi verilmekte, farklı disiplinlerden gelen öğrencilerden oluşan takımların, süreç boyunca, kampüs yaşamını geliştirmek üzere proje geliştirmeleri ve hayata geçirmek için harekete geçmeleri beklenmektedir. Program süresince farklı uzmanlık alanlarından mentorlerin aktif desteği ile de hem öğrencilerin öğrenme süreçlerinin canlı tutulması hem de projelerin başarısına katkı sunulması hedeflenmektedir.

 

Sekiz haftalık sürecin sonunda ise İTÜ’den dört, Boğaziçi Üniversitesi’nden dört öğrenci, girişimcilik ekosisteminden önemli kişileri barındıran bir jüri tarafından düzenlenen mülakatlar neticesinde seçilerek Stanford Üniversitesi d.school’un organize ettiği ‘University Innovation Fellowship’ programına aday gösterilme hakkı kazanır. Stanford Üniversitesi’nin partnerliğinde yürütülen sürecin devamında öğrenciler Stanford Üniversitesi tarafından düzenlenen mülakatları geçerek programa kesin olarak kabul edilir.

İlerleyen yıllarda programın çapının Türkiye genelinde büyümesi ve desteklerle eğitim içeriğinin geliştirilmesi planlanmaktadır. Bu maksatla, 2022 yılında başlamış olan programa ODTÜ Girişimcilik Merkezi de dahil olmuştur. Böylece, Türkiye’nin önde gelen üç devlet üniversitesinin öğrencileri Fireup programı ile ortak proje üretmek üzerine beraber çalışma imkanı bulacaklar ve Stanford Üniversitesi UIF programı ile de uluslararası networke beraber dahil olacaklardır. Ayrıca Fire-Up, Bright’ın bilgi havuzuna kattığı yeni eğitim metodlarını, yeni yaratıcılık yaklaşımlarını ve yeni takım çalışması tiplerini deneyebildiği bir atölye alanıdır. Her yıl bir önceki yılın mezunlarının gönüllü çalışmaları ve değişen, gelişen sistemi ile yaratmak istediği etkiyi kendi üzerinde yaratır.

"Zihniyet Olarak Girişimcilik" isimli programı buradan izleyebilirsiniz.

 

FIRE-UP BİLDİRİSİ

"Öğrencilerin isterlerse her şeyi yapabileceğine inanıyoruz.

Değişim öncüleriyiz!

Çabalarımızla geleceği etkileyebiliriz.

Gerektiğinde lider olup takıma yön verebiliyor, iş birliği yapıp takım arkadaşlarımızla bir olabiliyoruz.

Değişimlere uyum sağlayıp değişimin bir parçası oluyoruz.

Hiç bitmeyen öğrenme aşkımızla yanıp tutuşuyoruz.

Bizi bir araya getiren bu hareketi, sanatçısından bilim insanına hep birlikte yürütüyoruz.

Şimdi dünyanın bize ihtiyacı var, biliyoruz."